Saltar apartados

GAL·LA PREMIS IMPULS 2018

Reproducir

La septima edició de Premis Impuls que organitzen la Universitat d'Alacant i el Parc Científic d'Alacant, un any més ha cobrat una dimensió especial convertint l'acte de lliurament en la posada de llarg de la labor innovadora, de transferència i emprendimiento desenvolupada al llarg de tot el curs.

L'acte va tenir lloc el dijous dia 13 de juny en la Sala El Cub del MUA en una multitudinària trobada que va comptar amb la presència d'autoritats civils i acadèmiques, grups de recerca, representants del món empresarial i estudiants.

En total, en aquesta edició 2018, s'han presentat 22 iniciatives innovadores en les diferents categories: 5 en la modalitat A para projectes basats en resultats de recerca promoguts per personal investigador de la UA, doctores i doctors o estudiants de doctorat; 15 projectes en la modalitat B, dirigida a idees promogudes per estudiants o titulades i titulats; i 2 propostes en la modalitat C indicada per a projectes empresarials basats en la reutilització de dades obertes d'institucions públiques promoguts per estudiants o titulades i titulats. A continuació es detallen els premiats.

 

Premis en la Modalitat A

Amb una dotació de 7.000 euros, més 3.000 euros del Parc Científic d'Alacant (PCA), el jurat ha premiat a Revolution, projecte multidisciplinari dedicat al disseny i comercialització de sistemes de microgeneración d'híbrids intel·ligents utilitzant tecnologia absolutament respectuosa amb el Planeta. Sergio Gómez, Francisco Javier Ferrández i Juan Manuel García han aprofitat el potencial de la turbomicrogeneración eòlica, les prestacions de la Intel·ligència Artificial i altres solucions TICC, per a dissenyar microturbinas que multipliquen diverses vegades la producció que s'aconseguia fins ara.

A més, s'ha guardonat amb 5.000 euros i 3.000 euros del PCA a Cronos, orientada a proporcionar els sistemes més moderns d'entrenament per a l'ensinistrament en l'àmbit d'Emergències, Seguretat i Defensa. Amb més de 15 anys d'experiència en l'àmbit de les TIC i la seguretat, els seus promotors Virgili Gilart, Diego Marcos i Héctor Mora vinculats a la UA i a l'empresa OASI, aposten per un sistema de simulació en viu d'operacions d'intervenció sanitària i rescat en condicions reals.

 

Premis en la Modalitat B

En aquesta categoria, el Vicerectorat d'Estudiants i Ocupació ha atorgat dos premis. El primer, dotat d'1.500 euros més 2.000 euros del PCA, per a Microomics de Pedro Iñaki González. Es tracta d'una spin-off del Centre de Regulació Genòmica (CRG) que ofereix serveis professionals en el camp de l'anàlisi metagenómico d'organismes vius i els seus entorns. Actualment, està avaluant possibles oportunitats en diferents mercats, inclosos els sectors farmacèutic, d'atenció mèdica, energia, agricultura i nutrició (agroalimentari), indústria de béns de consum i medi ambient.

El segon, d'1.500 euros per part del mateix Vicerectorat, per a Muspell, una beguda fermentada a força de mel, equiparable a una cervesa. Basada en la beguda alcohòlica més antiga que es coneix, la hidromiel, Hernán Camilo Ascencio, Juan Carlos Corbí i Christian Romeu han desenvolupat un procés únic amb ingredients naturals i de qualitat, que donen lloc a una nova i exclusiva beguda d'aspecte indistinguible a una cervesa, però de sabor totalment diferent i sense malt, apta per a celíacos.

 

Premie Modalitat C

El Vicerectorat de Campus i Tecnologia de la UA ha lliurat un únic premi d'1.500 euros, més 2.000 euros del PCA, a Optimua, proposta enfocada a la millora, simplificació, modernització i optimització dels serveis i processos relacionats amb la gestió de l'espai d'una gran entitat o un campus universitari, com és el cas de la Universitat d'Alacant. Per a açò, la implementació tecnològica consisteix en la creació d'una aplicació mòbil amb una interfície pública, orientada als usuaris del campus, alumnat, professors i personal no docent, i una altra cara privada orientada als treballadors de les àrees que es pretenen optimitzar, com a neteja i manteniment. D'altra banda, aquest projecte també inclou el desenvolupament d'una lògica de negoci centralitzat que implementa la gestió i anàlisi de les dades arreplegades i la generació de prediccions i paràmetres d'optimització de la gestió del campus. Formen part de l'equip promotor Lucas Gil i Martín García-Ripoll.

 

Premi Emprendimiento Social

Com a novetat, en aquesta setena edició dels Premis Impulse s'ha comptat amb un guardó addicional, el Premi emprendimiento social de la Fundació Caja Mediterráneo i Càtedra de Responsabilitat Social de la UA para Timpers Inspire. Startup que es basa en el disseny i creació de sabatilles mitjançant persones amb discapacitat visual, tenint en compte aspectes com el tacte o les sensacions són els valors principals per al disseny d'aquestes sabatilles.Timpers Inspire, d'Aitor Carratalá i Roberto Mohedano, trenca amb els estereotips que situen a les persones amb discapacitat visual lluny del món de la moda. El premi consisteix en serveis de tutorización, seguiment i mentorización del vessant social del projecte durant un termini de sis mesos.

 

Reconeixements empresarials

Durant la Gal·la Impuls, a més, s'han lliurat diversos reconeixements empresarials. El primer, a l'Empresa de l'any del Parc Científic d'Alacant per a l'EBT Medalchemy fundada fa 16 anys per Miguel Yus i Carmen Nájera, catedràtics de Química Orgànica, i Javier Soto, tècnic superior de la UA. Medalchemy es dedica principalment a la recerca i desenvolupament, escalat i síntesi de principis actius farmacèutics i medicaments. Vinculada i instal·lada en el Parc Científic d'Alacant compta amb 16 treballadors, 7 dels quals són doctors egressats de la Universitat d'Alacant.

En segon lloc, el reconeixement a l'Empresa més col·laboradora en pràctiques i ocupació que ha sigut arreplegat pel director Everis Centers Alacant, Jesús Conde. Des del seu naixement, Everis ha anat incorporant al seu equip humà estudiants de la Universitat d'Alacant. En concret, el 93% dels seus empleats procedeixen de la UA. A més, des del curs 2014-15 ha acollit a més de 50 estudiants en pràctiques d'una gran varietat de disciplines.

Finalment, s'ha premiat la Mancomunitat dels Canals del Taibilla com a Empresa més col·laboradora en I+D. Aquesta corporació i la UA porten treballant activament més de 15 anys en diferents temàtiques relacionades fonamentalment amb l'estudi i vigilància ambiental d'abocaments de dessalinitzadores dels Canals d'Alacant i Cartagena. Durant aquesta fructífera col·laboració s'han signat més de 25 contractes de I+D amb grups de Recerca del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada i l'Institut de l'Aigua i Ciències Ambientals. El reconeixement ha sigut arreplegat pel seu president Adolfo Gallardo.

 

 

Projecte ua:emprende


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Twitter: https://twitter.com/ua_emprende

Facebook: https://www.facebook.com/uaemprende

E-mail: uaemprende@ua.es

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464