Saltar apartados

La Universitat d'Alacant presenta ua:emprèn

Acte de presentació

El rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar i la Directora General de Recerca Científica i Tècnica de la Secretaria d'Estat de Recerca, Desenvolupament i Innovació del Ministeri d'Economia i Competitivitat, Marina Villegas, han presentat aquest matí ua:emprèn, un programa vertebral per a impulsar l'emprendimiento en el qual a més d'aglutinar tots els recursos existents actualment en la UA, es puguen desenvolupar nous programes formatius i d'assessorament en aquest camp.

El rector, que ha elogiat el caràcter emprenedor de la institució des dels seus orígens, ha explicat que en aquest curs en el qual la UA celebra el 35 aniversari, "ha arribat el moment de sumar tots els nostres recursos per a obtenir millors resultats i poder donar un millor servei, conjuminant sota un mateix paraigua totes les iniciatives de suport a l'emprenedor universitari (estudiants, investigadors i egressats); definint un programa vertebral des del qual s'impulse l'emprendimiento en tot el col·lectiu universitari". Aquest marc comú és el que proporcionarà ua:emprèn, la fi última del qual "és que cada vegada siguen més les empreses innovadores i sostenibles que es creen des de la Universitat d'Alacant i s'instal·len en el nostre Parc Científic d'Alacant", ha dit.

Coordinat pels vicerectorats d'Estudiants i de Recerca, a través de les professores Josefa Parreño i María Jesús Pastor, el programa naix amb un bagatge "d'innombrables assoliments científics i acadèmics i el nostre compromís amb les necessitats de l'entramat empresarial transmetent i transferint el coneixement generat al teixit productiu", ha assegurat Manuel Palomar.

En aquest sentit, la vicerectora de Recerca, Desenvolupament i Innovació, Amparo Navarro, que ha sigut l'encarregada d'explicar el projecte, ha comentat que sorgeix perquè "som conscients del nostre paper en la promoció de noves empreses innovadores i sostenibles i per açò, ens hem bolcat a reforçar els nostres serveis de suport a l'emprendimiento, realitzant accions de dinamització i sensibilització i assessorant a diferents tipus d'emprenedors, assumint així un nou paper com a Universitat Emprenedora".

En aquest sentit el programa, de caràcter transversal, aglutinarà a serveis ja consolidats com el Gabinet d'Iniciatives per a l'Ocupació (GIPE), l'Observatori Universitari d'Inserció Laboral o la Unitat d'Innovació de la Unitat de Creació d'empreses de Base Tecnològica, amb l'objectiu comú de fomentar la cultura emprenedora entre la comunitat universitària i engegar projectes empresarials sorgits d'estudiants, egressats o investigadors.

Així mateix, els diferents centres, càtedres, departaments i instituts de la Universitat "conscients també de la importància de fomentar l'esperit emprenedor -segons assegura Navarro- també s'han implicat en aquest programa amb iniciatives com Unimooc, plataforma de cursos massius online dirigits a emprenedors; ActUA, esdeveniment que desenvolupa idees de negoci combinant equips d'emprenedors i mentors especialitzats en durant 72h; Projecta't, jornades sobre emprendimiento de l'Escola Politècnica Superior o xarrades impartides dins d'estudis de màster o doctorat", ha explicat.

Per la seua banda, la Directora General de Recerca Científica i Tècnica de la Secretària d'Estat de Recerca, Marina Villegas, ha qualificat de "iniciativa de gran importància i impacte que explica i comptarà amb el suport del Govern, com així ha sigut fins ara com proven els prop de 30 milions d'euros atorgats en ajudes per a 434 projectes de 2008 a 2013". Villegas ha assenyalat que Ua:emprèn "encaixa a la perfecció amb la nostra visió d'I+d+i, que passa per la lliure circulació del coneixement i la innovació".

La directora general ha detallat les diferents polítiques que el Govern està desenvolupant "per a la retenció i captació del talent", com l'augment de la taxa de reposició del 10 al 50% o l'engegada de noves beques per a i ajudes per a investigadors.

Les fases del projecte

Ua:emprèn naix amb vocació de continuïtat i d'enriquiment continu. Un dels primers objectius és l'aposta per la sensibilització i promoció de l'emprendimiento entre els diferents col·lectius universitaris. Per a dur-ho a terme Empare Navarro ha anunciat la celebració d'una jornada amb l'exposició de casos pràctics d'èxit per a abans de Nadal. A més, s'organitzaran altres accions encaminades a desenvolupar i madurar les idees que sorgisquen des de la comunitat universitària mitjançant assessorament individualitzat, tallers i cursos específics i, "per al cas concret de l'alumnat, reconèixer-ho a través del certificat estudiant emprenedor", ha explicat la vicerectora. l'assessorament i la formació en matèria d'emprendimiento.

A més, s'ha engegat posar una pàgina web (http://uaemprende.ua.es), encara en fase de construcció, que donarà visibilitat a la nova marca i que actuarà com a contenidor de tots aquests recursos i arreplegarà totes les activitats que en matèria d'emprendimiento es duen a terme en la Universitat d'Alacant, per a dotar-les d'una identitat única.

A més, es va a proposar un programa estructurat en fases, on tinguen cabuda totes les accions desenvolupades pels diversos agents de la UA, permetent major coordinació, sinergies, i eficiències en matèria d'emprendimiento. Entre unes altres, la realització de jornades formatives de desembre a març sobre ideació empresarial i creativitat, finançament, model de negoci (Canvas, Lligen Startup), màrqueting, RRHH, xarxes socials, pla economicofinancer.

Una de les novetats més significatives és crear una nova modalitat dirigida a estudiants i egressats dins dels Premis Impulse, que enguany celebren la seua quarta edició. Tradicionalment aquests premis estaven dirigits a EBTs.

Un altre dels reptes és "incloure la perspectiva de gènere en els processos de creació d'empreses i de transferència de coneixement (procediments Innovatia 8.3), i desenvolupar activitats específiques destinades a promoure la cultura emprenedora entre les nostres alumnes, egressades i investigadores", ha assegurat la vicerectora de Recerca.

Projecte ua:emprende


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Twitter: https://twitter.com/ua_emprende

Facebook: https://www.facebook.com/uaemprende

E-mail: uaemprende@ua.es

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464